december 2016

  • Kaarslicht bij Kerst-‘sing-in’

    De Stichting Vrienden van de Grote kerk Veendam nodigt u uit voor een feestelijke samenzang als aanloop naar de Kerstdagen. Ook wie niets (of niet meer zoveel) met ‘de kerk’ heeft, heeft in de donkere dagen behoefte aan warmte en licht: Kerst is voor iedereen! Daarom is op zondagmiddag 11 december vanaf ca. 15.30 de kerk open, branden de kaarsjes en is er van 16.00 tot 17.00 uur een Kerst-‘sing-in’ met mooie en herkenbare muziek om naar te luisteren. Er is ook een kerstverhoal in ’t Grönnegers door Jeannette Ritzemoa.

  • Kerstmarkt De Burcht

    Gratis entree met een verloting, winter- en kerstartikelen, lekkernijen en muziek. Zaterdag 10 december 2016 houdt ZINN locatie De Burcht haar traditionele kerstmarkt. Er is een verloting en er zijn diverse winter- en kerstartikelen te koop, zoals handwerken, keramiek, kerststukken (groot en klein), vettaarten voor vogels, kaarten, opgetuigde kerstboompjes en meer.
    Kerstmarkt De Burcht
  • Informatiecampagne Aletta

    De tweede serie informatieavonden van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand start maandag 12 december a.s. De avonden zijn bestemd voor zowel de leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs als hun ouders. Op 4 avonden in december opent het Aletta weer de deuren van de locatie Laan van de Sport 4, waar de afdelingen vmbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium zijn gevestigd. De basisschoolleerlingen en de ouders bezoeken in deze week de onderbouwafdelingen van het Aletta.

  • Kerstmarkt in museum

    Zaterdag 10 december is er weer een gezellige kerstmarkt in het brandweermuseum in Sappemeer. Dit jaar zijn er 26 standhouders aanwezig met diverse (kerst) decoraties. Bij binnenkomst krijgt u een glaasje warme chocolademelk of Glühwein.
    Kerstmarkt in museum
    Ook zijn alle voertuigen en andere brandweermaterialen te bezichtigen tijdens de leuke kerstmarkt.
     
    Muziek
  • Gift voor speel- en beweegtuin

    De kinderen van de Inspecteur Amerikaschool zijn blij. Begin 2017 kan de buitenspeelplaats, als verlengstuk van hun schoolplein, aangelegd worden. Woensdag 30 november werden Maartje van Ierland, Wanda Olsder en Marjolein Eikenaar blij verrast met een cheque van 
    € 1000,- die aangeboden werd door bouwbedrijf Iden uit Noordbroek.
    Gift voor speel- en beweegtuin
  • Kerstsfeer in Noordbroek

    Verlichte tuinen
    Voor en op 16 december vragen wij iedereen in Noordbroek de tuinen zo mooi mogelijk te verlichten met waxinelichtjes, kaarsen of elektrische verlichtingen. Een deskundige jury zal op 16 december de tuinen die zijn aangemeld, beoordelen en de mooiste en meest origineel verlichte tuin met een prijs waarderen, aangeboden door de DAR Noordbroek.
  • Kerstmarkt Muntendam

    Op 11 December is het zover, de gezellige kerstmarkt bij MFC de Menterne te Muntendam. De markt is 's middags en de toegang is geheel gratis. Er zijn veel verschillende stands geheel gekleed in kerstsfeer en ook is De Menterne zelf helemaal in kerst style. Wat u kunt verwachten? O.a kleding, sieraden, kniepertjes, kerststukjes, kerstdecoraties, kransen, kaarten, home deco, cosmetische artikelen maar ook kun je je haar en je nagels laten verzorgen voor de feestdagen. Uiteraard komt de kerstman ook langs!

  • Workshop kerststukje maken

    Buurtactief Meeden, onderdeel van DRC Meeden, houdt maandag 12 december in samenwerking met Bloemstyliste Heleen een workshop kerststukje maken. Deze wordt gehouden bij Heleen thuis, Duurkenakker 21. Heleen heeft daar alle materiaal die u nodig bent tot haar beschikking en u mag zelf de kleuraccenten bepalen. Het enige wat u moet meenemen is een snoeischaar en een scherp mesje. Wat is er leuker dan een zelfgemaakte kerstversiering op tafel. U komt toch ook?? U kunt zich aanmelden via buurtactieflon@gmail.com of per telefoon.

  • Nieuws van de IJsvereniging

    We hebben er de afgelopen week al even aan kunnen proeven en voor een kleine groep geldt dat ze de schaatsen al weer even uit het vet hebben kunnen halen. De winter staat weer voor de deur. Getuige de wit berijpte velden en de sloten en plassen belegd met een hoopvol laagje natuurijs. Zo ook bij onze ijsvereniging. Een ieder hoopt natuurlijk weer op een goede schaats en/of sneeuwwinter. Dus heeft het bestuur van de ijsvereniging gedacht om een ieder goed beslagen ten ijs te laten komen als het werkelijk zo ver is.

  • Sunbrouck deelt zonnepaneel uit

    Onder de deelnemers in het zonnepanelenpark Sunbrouck dat komt in Zuidbroek heeft Duurzaam Menterwolde een zonnepaneel ter waarde van € 369, -- verloot.  Meneer Jan Meijer uit Noordbroek won het paneel omdat hij als lid van energiecoöperatie Duurzaam Menterwolde meedeed aan de verloting.
    Op 18 november heeft een delegatie van Duurzaam Menterwolde de prijs uitgereikt. De rest van de straat valt ook in de prijzen, want Sunbrouck deelt goody bags uit aan de buurtgenoten van de prijswinnaar. De tasjes met allerlei stimuleringsmiddelen om minder afval te maken, worden weggegeven in het kader van de Europese week voor de afvalvermindering.
    Sunbrouck deelt zonnepaneel uit

  • Blief fit Zing mit en het Broke koor

    Koopavondconcert op donderdag 15 december in de Foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Het seniorenkoor ‘Blief fit Zing mit’ werd opgericht op 26 april 1980. Het koor heeft ca. 30 enthousiaste zangers en zangeressen die onder leiding van dirigente Gerda van der Molen een leuk repertoire van mooie luisterliedjes hebben opgebouwd. Het koor neemt een half uur van het Koopavondoptreden voor haar rekening. Na een korte pauze neemt het bekende Broke Koor het over.

  • Evangelisch Centrum opent deuren!

    Evangelisch Centrum Zuidbroek wil op een eenvoudige en laagdrempelige manier mensen in aanraking brengen met het christelijk geloof. Daarbij gaat het om Gods liefde voor de mensen. Die liefde betekent heel praktisch, dat mensen mogen komen, zoals ze zijn. Wat je achtergrond ook is; voor iedereen is er plek. Mensen zijn allemaal even belangrijk en mogen zichzelf zijn.
     
  • Huis Makelaardij komt met woonflits

    Nieuwe onlinemogelijkheden voor extra aandacht woning. Uw huis gepresenteerd, in de spotlights gezet, met korte impressies en pakkende teksten. De belangstelling groeit en flits uw woning is weg. Dat is het idee achter de woonflits. Huis Makelaardij is de allereerste makelaar die u deze mogelijkheid biedt. Flitsend, gemakkelijk op internet te posten en te delen, en bovendien helemaal van deze tijd. Erwin Jorritsma heeft, met zijn Studio Exloo, een nieuwe verkoopmogelijkheid voor makelaars bedacht.
  • Landelijke politieactie

    Mensen die nog een achterstallige boete hebben openstaan, kunnen de komende weken de politie aan de deur verwachten. In deze periode besteedt de politie in het hele land, dus ook in Menterwolde, extra aandacht aan de inning van nog niet-betaalde boetes. Dat geldt ook voor mensen die zich niet gemeld hebben voor een taak- of gevangenisstraf. 
  • Op alle basisscholen Bibliotheek

    Bij de behandeling van de begroting heeft de gemeenteraad besloten dat ook onderzocht moest worden hoe er op het bibliotheekwerk in Menterwolde bezuinigd kan worden. De gemeente heeft naar aanleiding van deze opdracht samen met Biblionet bekeken hoe met minder financiële middelen een zo goed mogelijk aanbod geboden kan worden. Dit heeft er toe geleid dat de gemeente de focus wil leggen op het concept ‘bibliotheek op school’. 
  • ‘Eén voor Noordbroek’

    ‘Eén voor Noordbroek’ is een nieuwe actie die door drie Noordbroekster vrouwen op touw is gezet in samenwerking met de diaconie van de Kerk van Noordbroek (onderdeel van de Protestantse Gemeente de Woldkerken). Doel is om gezinnen of alleenstaanden uit Noordbroek, die onder de armoedegrens leven, te helpen. Hulp in de vorm van het verzamelen van producten om deze als kerstpakket te schenken. Spar Kroon Noordbroek is gevraagd om verzamelpunt te zijn voor deze actie. Deze loopt vanaf maandag 12 t/m maandag 19 december. Daarna worden de kerstpakketten ingepakt en voor Kerst uitgereikt.

  • Grootste Kersthits bij Omroep

    De meest populaire kersthits zijn ook dit jaar te horen in de Winterse 50 bij Omroep MENTERWOLDE. Tot en met 18 december kan er worden gestemd voor deze jaarlijkse hitlijst met de meest favoriete kersthits ooit gemaakt. Stemmen kan op www.winterse50.nl. De Winterse 50 2016 is rond de kerstdagen te horen bij meer dan 150 radiozenders in Nederland en België. Omroep Menterwolde zendt de Winterse 50 uit op zaterdag 24 december van 16.00 tot 20.00 uur.

  • Kerstconcert Kielzog Koorschool

    In het kader van de Oostzeedagen organiseert het Veenkoloniaal Museum Veendam op zondag 18 december een kerstconcert in de Grote Kerk te Veendam met de Kielzog Koorschool uit Hoogezand. Op het programma staan traditionele kerstliederen en liederen uit Letland. De Kielzog Koorschool is onderdeel van het Kielzog Kunstencentrum in Hoogezand en staat al jaren onder de bezielende leiding van Wim van der Laar.

    Kerstconcert Kielzog Koorschool

  • Pax Jazzband brengt kerstfeer

    Vrijdagavond 23 december treedt de Zuidbroekster Pax Jazzband op in het in kerstsferen gehulde Museumcafé van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Tijdens dit kerstconcert worden verschillende kerstliederen ten gehore gebracht. Als New Orleans orkest draait de Pax al meer dan 35 jaar mee binnen de jazzwereld en daarbuiten. Op straat spelend met een danseres met paraplu voorop of zoals bij het NNTTM als zaalband. Een van de leden is de Zuidbroekster Herman Blaauw. Hij blaast de trompet al net zolang als de band bestaat.

  • Kerstconcert 'De Scheepsjoagers'

    Op zondag 18 december is er net als in voorgaande jaren een sfeervol kerstconcert van het Shantykoor 'De Scheepsjoagers uit Muntendam. Het concert begint om 10.30 uur en vindt plaats in De Menterne te Muntendam. Voor de pauze worden shanty’s, zeemansliedjes en liedjes van de waterkant gezongen. Na de pauze worden sfeervolle kerstliederen gezongen. Dit concert trekt reeds vele jaren zeer veel publiek en het koor hoopt nu ook weer op een goede opkomst. Met dit concert sluit het koor officieel het 25-jarig jubileumjaar af. U komt toch ook!

  • Muziek evenement Metmans

    Stichting Metmans Meeden zal op zaterdag 25 februari een muziek evenement organiseren in het dorpshuis te Meeden. De roep om een muzikale avond in de winterperiode in Meeden is groter dan bij zomerdag. De eerste voorverkoop is op vrijdag 16 december tussen 18.00 en 19.30 uur in het dorpshuis te Meeden.
  • Aangepaste programmering Omroep Menterwolde

    Omroep Menterwolde heeft een aangepaste programmering & 2 x radioBINGO. Net als voorgaande jaren zal er een aangepaste programmering zijn in december vanaf 18 december tot en met 1 januari 2017. Zondag 18 december draaien we 2x radioBingo voor speelschema en prijzen verwijzen we u naar de website van de omroep . Er kunnen ook verzoekjes worden aangevraagd en zullen dan tijdens de bingo worden gedraaid. De jaarlijkse kerknachtdienst op 24 december zal worden uitgezonden vanaf 22.00 uur, voorafgaande aan de winterse top 50 (16.00 – 20.00 uur).

  • Kerstwandeling 2016

    Als de dagen weer gaan lengen, en de winters weer gaan strengen, zoals het spreekwoord zegt, moeten we de stramme leden weer eens strekken. Na soms wat ruim uitgevallen kerstmaaltijden is het aanlokkelijk de buitenlucht weer eens in te ademen. Sinds mensenheugenis organiseert de historische Kring Menterwolde op ‘derde kerstdag’, 27 december, een wandeling ergens in of rond de gemeente Menterwolde. 
  • Kerstsfeer in Noordbroek

    Voor en op 16 december vragen wij iedereen in Noordbroek de tuinen zo mooi mogelijk te verlichten met waxinelichtjes, kaarsen of elektrische verlichtingen. Een deskundige jury zal op 16 december de tuinen die zijn aangemeld, beoordelen en de mooiste en meest origineel verlichte tuin met een prijs waarderen, aangeboden door de DAR Noordbroek.
  • Zienswijzen tegen sluiting station

    De SP gaat woensdag 14 december 769 bezwaarschriften tegen de voorgenomen sluiting van treinstation Sappemeer Oost overhandigen aan gedeputeerde Fleur Gräper. De bezwaren zijn verzameld op het station zelf en in de buurten rond het station. Het plan van de provincie om station Sappemeer Oost te sluiten is opgenomen in het bestek voor de nieuwe aanbesteding van het regionale trein- vervoer.

  • Menterwolde moet veiliger!

    Steeds meer inwoners klagen erover dat op sommige wegen binnen en buiten de bebouwde kom veel te hard wordt gereden. Dit geeft overlast en een onveilig gevoel. Wat doet de gemeente eraan? “Meer dure drempels en bloembakken plaatsen roept ook weerstand op”, aldus wethouder Borg. Daarom wil B&W het probleem anders aanpakken. Uit eerdere metingen van de gemeente blijkt dat veel van de hardrijders uit onze eigen gemeente komen. “We doen een beroep op de weggebruikers om zich aan de maximum snelheid te houden”, aldus de wethouder.

  • Einde Ruitershorn lijkt aannemelijk

    Ondanks massaal protest gaat het gemeentebestuur door met het bekijken en berekenen van een plan voor sloop van Ruitershorn en aanpassen van de hal Menterne o.a. met hulp van nog aan te vragen subsidies. Zij wil graag vele activiteiten concentreren in het centrum om dit zo op te knappen. Het plan gaat bijv. ook over de scholen. De gemeente moet bezuinigen en er is geen toekomst voor twee hallen in Muntendam. “Slaagt het plan niet dan wordt er nog gekeken of Ruitershorn open kan blijven”, aldus wethouder van der Veen.