september 2016

  • Aardbevingsproblematiek

    C13-woningcorporaties doen beroep op Tweede Kamer
    Maandag 5 september bezoekt de commissie Economische Zaken uit de Tweede Kamer het aardbevingsgebied om achtergrondinformatie te verkrijgen ten behoeve van het winningsbesluit.
    Zoals bekend hebben de 13 corporaties in de provincie Groningen, de C13- woningcorporaties, al geruime tijd te maken met de problemen voortvloeiend uit de aardbevingsproblematiek als gevolg van de gaswinning. Zij willen hun huurders veilig huisvesten, maar er komen antwoorden noch middelen om dat voor elkaar te krijgen. Moeizame samenwerking. De C13-corporaties hebben daarom de conclusie getrokken dat het niet lukt om al samenwerkend tot bevredigende oplossingen te komen. De gesprekken over oplossingenmet NCG, NAM en CVW lopen vast. De C13-woningcorporaties willen de ruim 120.000 huurders van de ongeveer 60.000 woningen een uitspraak kunnen doen over de veiligheid van een woning in het aardbevingsgebied. Daartoe is duidelijkheid nodig op vijf punten: aardbevingen, veiligheid, versterken, geld en verantwoordelijkheid.

  • Demonstratie Onstwedder Gaarv’n

    Kom op zaterdagmiddag 10 september tijdens de Nationale Open Monumentendag ook even langs museum collectie ter Borg in Ommelanderwijk, bij de Stainkroeg. Van 14.00 tot 16.00 uur demonstreren de Onstwedder Gaarv’n wat oude boeren ambachten. Stichting Onstwedder Gaarv’n stelt zich tot doel om bekendheid te geven aan oude, vooral agrarische ambachten en deze in stand te houden. Dit gebeurt door middel van demonstraties en cursussen en door antieke werktuigen in oude ere te bewaren of herstellen.

  • ‘Sla een bal voor de voedselbank!’

    Op vrijdagmiddag 16 september a.s. organiseert de Stichting Maatschappelijke Activiteiten van de vier Veendammer Loges van de Odd Fellows in samenwerking met Golfclub ‘De Compagnie’ in Veendam voor de tweede keer een open benefiet 9-holes golf shotgun wedstrijd en golfclinic. Dit keer ten bate van de voedselbank ‘Veendam-Menterwolde’. Niet alleen in december, maar ook gedurende het jaar kan de Voedselbank steun gebruiken. In overleg met de Voedselbank worden producten in natura geschonken.
     
    Wedstrijd en clinic
  • Weerzien voor velen

    Oud-leerlingen en oud-medewerkers die zaterdag 15 oktober deel willen nemen aan de reünie ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam moeten snel zijn. In verband met de organisatie sluit de inschrijving op maandag 12 september aanstaande.
    Het dagelijks bestuur is tevreden met het aantal aanmeldingen tot nu toe.
    Reunie Winkler Prins
  • Expositie Fotoclub Veendam

    In de expositieruimte op de begane grond van vanBeresteyn exposeren leden van Fotoclub Veendam. Een zeer gevarieerde fotoexpositie, van landschapsfotografie tot abstract, en ook losse foto’s of kleine series zijn tentoongesteld.
    De Amateur Fotografen Vereniging Veendam (AFV Veendam), beter bekend als Fotoclub Veendam, is opgericht in 1958. De fotoclub bestaat door de ja-ren heen uit gemiddeld 20 tot 30 leden en probeert zoveel mogelijk het niveau omhoog te brengen en het plezier in het fotograferen te bevorderen.
    De expositie in vanBeresteyn is dagelijks vrij toegankelijk.

  • De weg van een olympisch kampioen

    Woensdagavond 14 september geeft Huite Zonderland, vader van olympisch kampioen Epke Zonderland, een lezing in Bibliotheek Veendam. Huite Zonderland is interim-voorzitter van turnbond KNGU en vader van vier kinderen. Toen de kinderen nog jong wa-ren, had Zonderland een duidelijke filosofie: wanneer de kinderen eenmaal kunnen bewegen, laten we ze kennismaken met gymnastiek.

  • Genieten van PuraVida per sloep

    Leden van het Nut’s departement Noordbroek genoten van het optreden van het Noord Nederlands orkest tijdens PuraVida in de Blauwestad. Een 20-tal leden schepen zich in bij het Havenkwartier waar 5 boten aangemeerd lagen. Ook aan de inwendige mens werd gedacht, de boten waren voorzien van goed gevulde picknickmanden voor de vaartocht en het concert.
  • Kleed je sterk deze herfst

    MaXima Veendam is weer begonnen. Dat is ieder jaar opnieuw iets om naar uit te kijken: een fijne warme outfit om je dame of heer in te voelen. De toeloop is direct al groot, maar nog niet groot genoeg. Weet u dat nog maar 20% van de mensen met een minimaal budget bij MaXima komt shoppen? Dat zouden er meer kunnen zijn. Dus minima: trek de stoute schoenen aan, geen pyjamadagen meer deze herfst, kom vintageschatgraven en doe jezelf niet langer tekort.

  • Startweekend 2016

    De Protestantse Gemeenten van Kolham, Slochteren en de Protestantse Gemeente de Woldkerken starten in het weekend van 17 en 18 september gezamenlijk het kerkelijk seizoen. Dit jaarlijks terugkerende startmoment wordt voor het eerst gezamenlijk gevierd en kan daarom bijzonder genoemd worden. Het thema van dit jaar is ‘Deel je leven’. Het delen van het leven doen we niet alleen binnen de eigen kring, of binnen de muren van eigen gebouwen.
  • Subsidie voor Slachtofferhulp Nederland

    Het college van de gemeente Menterwolde heeft besloten om ook voor het jaar 2017 een subsidie te verlenen aan Slachtofferhulp Nederland, de instantie die mensen na een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk gratis hulp en ondersteuning biedt. Slachtofferhulp werkt heel persoonlijk, biedt een luisterend oor en zal indien nodig verwijzen naar professionele, meer gespecialiseerde hulp. Het college vindt deze instantie van grote waarde voor onze samenleving en zal ook in 2017 subsidie verlenen.

  • Extra controles scooters en brommers

    De politie heeft afgelopen donderdag zowel in Groningen als in Emmen bestuurders van scooters en bromfietsen gecontroleerd.
     
    Voorlichtingsactie en kartavondje
    De politie controleert deze maand extra op scooter- en brommerrijders. Tegelijkertijd voeren de Verkeer(s)- en vervoer(s)-beraden in Groningen en Drenthe de voorlichtingscampagne Scootervrienden. De jeugd wordt via affiches, online reclame en de website scootervrienden.nl gewezen op de campagne. Ook is er de speciale Scooterguide met handige tips om veilig op de brommer te rijden.

  • Workshop geluidstechniek

    Op zaterdag 17 september 2016 wordt er een workshop geluidstechniek gegeven bij Muziek Organisatie Noord (MON), aan de Bieslookstraat 23 in Groningen. De workshopdag is zeer geschikt voor muzikanten, (aankomende) geluidstechnici van scholen, koren, kerken en theatergroepen; kortom voor iedereen die wil leren werken met een professionele geluidsinstallatie.
  • Start Bloemschikcursus

    De bloemschikcursussen beginnen weer. Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn met bloemen en groen, dan is dit misschien iets voor u. De cursus bestaat uit 5 lessen en u kunt kiezen uit de dinsdagavond of de woensdagavond. Of de woensdagmorgen of de donderdagmorgen. Cursusleidster Marian Beijes probeert zoveel mogelijk variatie aan te brengen in de onderwerpen. “En we werken zoveel mogelijk met seizoensgebonden materiaal. Zodat iedereen daar gemakkelijk aan kan komen. Daarnaast is het vooral heel gezellig!”, laat Marian Beijes weten.

  • Badminton- toernooi voor Make-A-Wish

    Make-A-Wish Nederland vervult ruim 500 wensen van kinderen met een levensbedreigende ziek-te per jaar, dat is er meer dan één per dag. Make-A-Wish Nederland kan dit allemaal realiseren dankzij de inzet van ruim 400 vrijwilligers. Zaterdag 22 oktober organiseren zij een badmintontoernooi in sportcentrum Ruitershorn te Muntendam. Alle deelnemers betalen een ei-gen bijdrage en de totale opbrengst komt geheel ten goede aan Make-A-Wish Nederland. De gemeente stelt de sporthal voor deze activiteit gratis beschikbaar.

  • Iedere dinsdag naar de BINGO!

    Bent u ook zo gek op bingo en de spanning om als eerste een rij of kaart vol te hebben en “Bingo” te roepen in een zaal? Dan zijn deze middagen wat voor u. Vanaf 6 september kunt u weer naar de gezellige Bingo-middagen in De Menterne te Muntendam. De vakantie is weer voorbij en de gezellige middagen komen er weer aan. Wat is er leuker dan met anderen een heerlijke bingo-middag te beleven onder het genot van het vallen van de bingo ballen. Iedere dinsdagmiddag kunt u weer in De Menterne te Muntendam terecht.

  • Nieuw seizoen de Noordsuythoeve!

    Na een rustige zomer zijn wij erg blij dat er weer beweging ontstaat in en rondom het MFC. Wij zijn uitgerust en enthousiast begonnen aan het nieuwe seizoen en we hebben alweer wat activiteiten in de agenda staan! Om te beginnen kunt u 16 september weer bij ons terecht voor de traditionele BINGO avond! (Zie de advertentie in de MiddenGroninger deze week).

  • ‘De Scheepsjoagers’ op jubileumreis

    Shantykoor ‘De Scheepsjoagers’ bestaat 25 jaar en viert dit met verschillende activiteiten. Zo is het koor vanaf donderdag 25 augustus voor een vierdaagse reis naar het Duitse schiereiland Usedom geweest. In twee bussen zijn de koorleden, vergezeld door hun partners, donderdagmorgen 25 augustus jl. in alle vroegte vertrokken. Er werden een 7-tal optredens verzorgd, in verschillende plaatsen op dit eiland (o.a. Trassenheide en Koserow). Ook zong het koor op zaterdag 27 augustus in Polen waar op de ‘Baltic Sail’ werd opgetreden.  
  • College stemt in met zendmast op voormalig sportpark Noordbroek

    Wegens uitbreiding van haar netwerk en ter verbetering van de ontvangst is Vodafone al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een antennemast voor mobiele telefonie in Noordbroek. Omdat in Noordbroek geen bruikbare hoge objecten zijn gevonden waar de mast op geplaatst kan worden, is er gekeken naar de mogelijkheid van de bouw van een vakwerkmast met een hoogte van circa 40 meter. Het terrein van het voormalig sportpark, ten oosten van het multifunctioneel centrum, biedt ruimte aan een dergelijke mast.

  • Aanpassing bestemmingsplan Torenlaan 15 Noordbroek

    Het college stelt de gemeenteraad voor om over te gaan tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Torenlaan 5 te Noordbroek’. Met het aangepaste bestemmingsplan wordt de vervangende nieuwbouw van een woning op dat perceel planologisch mogelijk gemaakt. Deze nieuwe –aardbevingsbestendige- woning komt in de plaats van de inmiddels afgebroken woning op het perceel. In de nieuwe situatie, waarin de woning centraal op het perceel komt te staan, zijn de woning en de schuur haaks op elkaar gepland en vormen daardoor een logische afronding van het perceel.

  • Maak je sterk tegen MS

    Van 21 t/m 26 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte. Ieder jaar gaan er weer duizenden collectanten met een collectebus langs de deur om geld in te zamelen voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen.
  • Gemeentelijke herindelingen

    De ministerraad heeft vrijdag 2 september jl. op voorstel van minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de aanbieding van het herindelingsvoorstel Midden-Groningen aan de Raad van State. Daarmee zijn we weer een stapje dichter bij de herindeling gekomen. De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Midden-Groningen. 
  • Picknick Zonnebloem

    Vrijdagmiddag waren 67 gasten en vrijwilligers bijeen in de schuur van de familie Iden in Noordbroek. Daar hielden ze een picknick. Allereerst was er koffie of thee met een heerlijke plak cake. Er werd ondertussen gezellig bijgepraat en ook kennisgemaakt, voor zover men elkaar nog niet kende. Vrijwilligers hadden broodjes klaargemaakt, die in ruime mate werden geserveerd. Natuurlijk ontbrak ook het suikerbrood en het krentenbrood niet.
  • Actie voor buitenspelen

    Vanaf 14 september komen ruim 45.000 kinderen van 480 basisscholen in Nederland in actie voor buitenspelen. Dan start de lotenverkoop voor de Jantje Beton Loterij. Deelnemende scholen mogen de helft van de opbrengst zelf besteden aan spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. Met de andere helft ondersteunen deelnemende scholen buitenspeelprojecten van Jantje Beton.

  • Bijzondere kerkdienst

    Samen met cliënten met een beperking die wonen bij ‘De Zijlen’ te Muntendam wordt er op zondagmorgen 25 september a.s. in de PKN Kerk aan de Kerkstraat te Muntendam een bijzondere kerkdienst gehouden met als thema: Jacob. Voorganger is Pastor Eppo Vroom.
    Belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

  • Extra alternatieven verdubbeling N33

    Rijkswaterstaat en provincie Groningen werken samen aan de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. In de periode van 21 april tot en met 2 juni 2016 zijn er 41 zienswijzen ingediend op de Kennisgeving en de Nota Reikwijdte en Detailniveau. Woensdag 7 september jl. hebben de insprekers de zogenoemde Nota van Antwoord ontvangen.
  • Welkom woningzoekende

    Zuidbroek – Half september start Groninger Huis met de woningzoekendencampagne: Kom thuis bij Groninger Huis! In de regio’s Groningen, Delfzijl, Hoogezand en Veendam laat Groninger Huis zien hoe mooi en aantrekkelijk het wonen is op het Groninger land. De corporatie wil met name gezinnen verleiden een huis te huren.
    Welkom woningzoekende

  • Laatste kans om expo te bezoeken

    Komend weekend is de allerlaatste mogelijkheid om de wisselexpositie ‘Reizen per Spoor in de jaren ‘50: Op vakantie naar Zwitserland’ in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te bezoeken. In deze expositie wordt een sfeerbeeld neergezet van het reizen per spoor in vervlogen tijden. Ook de mini-expositie ‘Iconen & Symbolen’, die ter gelegenheid van Open Monumentendag werd samengesteld, is dit weekend voor het laatst te bekijken. Afgelopen weekend bezochten ca. 125 mensen deze mini-expositie.

  • Schilderen en tekenen

    Vijftien jaar geleden is het atelier van Adri Wolters gestart aan de Markt in Noordbroek. Een jaar geleden is Atelier Karmozijn verhuisd: het is nu gevestigd in het voormalig kleuterschooltje aan de Schoolstraat. In dit pand, gebouwd in de jaren 30 in de stijl van de Amsterdamse School, worden de schilder- en tekenlessen gegeven. Er zijn cursussen en workshop’s voor volwassenen, jongeren en kinderen. Beginners en gevorderden werken naast elkaar. De begeleiding is individueel.
    Schilderen en tekenen bij Karmozijn Noordbroek

  • Schoppen troef in Noordsuythoeve

    Per abuis niet vermeldt in de activiteitenkalender van Noordbroek, maar de eerste woensdagmiddag in september is ook het klaverjassen in Noordbroek weer van gestart gegaan. Er wordt in een gezellige sfeer, doch serieus, gekaart en er wordt voor gewaakt dat er niet volgens het klaverjasgezegde “met het met op tafel” wordt gespeeld. Ook zin om komend najaar/winter gezellig mee te spelen? Kom dan gerust langs. Bent u niet goed ter been, dan is halen en brengen in goed overleg mogelijk.

  • Nieuws van Buurtactief Meeden

    We gaan weer van start. 22 September begint de gezellige brei-instuif weer. Deze is elke donderdagavond in de bibliotheek. Het is inmiddels een echte vaste avond geworden voor de dames. Ook wat voor u? Kom gerust eens langs. 
    Elke maandagochtend is er een inloop ochtend voor tablet, telefoon en computer. Zijn er hier vragen over dan kunt u zo even in de bibliotheek binnenlopen. Buurtactief vraagt zich af of er nog wel belangstelling is voor een paddenstoelenexcursie, computercursus, bloemschikken etc. Het afgelopen seizoen viel de deelname nogal wat tegen.
  • Wie gaat er mee?

    We gaan weer met z’n allen naar buiten. Zaterdag 17 september is er een wilde buitenspeeldag in De Heemtuin in Muntendam. “Heerlijk buitenspelen en verschillende leuke sportieve spelletjes doen.” Alle kinderen (vanaf 5 jaar) zijn vanaf 13.00 uur van harte welkom. Er zijn wel kosten aan verbonden, maar hiervoor krijgen de kinderen ook limonade en iets lekkers.

  • Nieuwe Toekomst Gockingaheem

    Informatiebijeenkomst op 19 september a.s. De organisatie van de bijeenkomst in het MFC te Noordbroek is in handen van de Initiatiefgroep Behoud Gockingaheem, afgekort IBG. Aanleiding voor de bijeenkomst is om de inwoners van Noordbroek en omliggende dorpen, betrokken familieleden, vrijwilligers, gemeenteraadsleden en andere belanghebbenden te informeren over de huidige stand van zaken, van de “Nieuwe Toekomst van Zorgcentrum Gockingaheem”, zoals de mensen achter de IBG dat graag noemen. 
    Nieuwe Toekomst Gockingaheem Noordbroek

  • Grondprijzen uitbreidingsplan Tolweg herzien

    In het uitbreidingsplan Tolweg in Muntendam worden kavels voor vrijstaande en half-vrijstaande woningen aangeboden. Het college heeft, na onderzoek naar de prijsstelling, besloten om de grondprijzen te herzien. Deze worden nu verlaagd zodat er marktconformere prijzen gehanteerd worden. Hierdoor wordt de verkoop van kavels gestimuleerd en dat zal positieve effecten op de exploitatie hebben.

  • Pannakooi

    Het overkoepelende bestuur van CBS De Parel in Muntendam heeft gevraagd om een bijdrage in de kosten van het verhogen van de bij deze school gelegen pannakooi. De school wil aan beide zijkanten het hekwerk verhogen om te voorkomen dat na schooltijd overlast ontstaat door het gedrag van jongeren. De buurt heeft daar over geklaagd. Nu kunnen jongeren gemakkelijk de pannakooi binnenstappen. Dat is verboden en daarom stuurt de politie of onze Boa de jongeren weg of ze krijgen een bekeuring.

  • Onderhoudswerkzaamheden N33

    Rijkswaterstaat voert van vrijdag 23 september 20.00 uur tot maandag 26 september 05.00 uur diverse werkzaamheden uit op de N33 tussen Assen en Gieten. De N33 is in beide richtingen voor het verkeer afgesloten tussen aansluiting A28 Assen en rotonde Gieten. Ter plaatse wordt het verkeer omgeleid middels gele borden. 
    Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.  
     
    Werkzaamheden