juli 2016

  • Genomineerden buurtboomgaard bekend

    Elf dorpen en buurten hebben een plan ingestuurd voor de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard’. In alle plannen komen uiteraard fruitbomen voor. Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op. De variatie aan mooie ideeën was groot. Van de omvorming van een voormalige voetbalveld tot het herstel van een historische moestuin. Dat maakte de keuze van vijf genomineerden niet eenvoudig. Maar het is gelukt.  Door voor de hoofdprijs gaan: Slochteren, Mussel, Roden, Fluitenberg en Makkum.

  • Zonnehuis Gockingaheem

    Wat mooi, wat goud,
    dat Gockingaheem toch blift veur Noordbrouk.
    We ging’n noar ’t gemaintehoes tou,
    om te demonstreern, met n’haile ploug.
    Zelfs de Klokkenluders waarn er bie,
    dei woln ook ja groag
    dat Gockingaheem blieft.
    Janneke deed ’t woord, ze kwam goud op veur heur olle menskes,
    niks gain wonder
    dat ze wies met heur benn.
    Toun de burgemeester
    zien zegje doan haar,
    en de mensen van de road ook,
    toun konn we weer weg
    en ’t gemaintehoes is vast nog nooit
    zo vol west,

  • Bescherm je tegen de zon

    Uit onderzoek blijkt telkens opnieuw dat wij in Nederland het nog steeds niet zo nauw nemen met de bescherming tegen de zon. En dat is zal echt moeten veranderen, zeker omdat het aantal gevallen van huidkanker steeds sneller toeneemt en in veel gevallen zijn de schadelijke zonnestralen hier mede de oorzaak van. Kortom, er is geen excuus meer om je huid (en die van je kinderen) niet goed te beschermen tegen de zon, dat moeten we gewoon doen. Graag zou ik een aantal tips geven om goed en verstandig met de zon om te gaan.

  • Ex-NAM-mers in de bres voor aardbevingsgedupeerden

    Ingezonden: Nieuw contra-expertise bureau met kennis van zaken buiten en binnen de NAM. “Kamerfracties willen reactie minister Kamp op werkwijze CVW”, kopte RTV-Noord ruim een week geleden. Volgens bronnen van RTV-Noord is de werkwijze van het Centrum Veilig Wonen gericht op het zo laag mogelijk houden van het schadebedrag. Hoogste tijd voor een eerlijke partij die de Groningers bij kan staan in het proces van contra-expertise.

  • Snelheidscampagne N31 en N33

    De rijkswegen N31 en N33 in Friesland, Groningen en Drenthe zijn autowegen. De maximum snelheid is hier dus 100 kilometer per uur. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat en de politie blijkt dat vijftig tot tachtig procent van de weggebruikers hier te hard rijdt. Sommigen rijden zelfs harder dan 200 km per uur. Dat zorgt voor erg gevaarlijke verkeerssituaties. Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie pakken dit onveilige rijgedrag gezamenlijk aan met extra voorlichting over de snelheidslimiet en extra politiecontroles.

  • 150-jarig jubileum Winkler Prins

    Met de zomervakantie voor de deur zijn wij als organisatie tevreden over het aantal aanmeldingen voor de reünie tot nu toe. Vanaf de opening van de inschrijving op 8 maart jl. staat de teller op dit moment op bijna 1.500 aangemelde reünisten, maar het moeten er nog veel meer worden! Op zijn minst 2.000, maar het liefst nog ver daarboven. We hebben de capaciteit doordat we meerdere schoolgebouwen hebben. Om zo snel mogelijk je jaargenoten te ontmoeten, word je op verschillende voor jou herkenbare schoollocaties ontvangen, ingericht naar schoolperiode en afdeling.

  • Kwaliteit peuterspeelzalen in orde

    Sinds augustus 2010 is de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang en peuterspeelzalen in Menterwolde. Als een opvangvoorziening de wet overtreedt, moet de gemeente handhaven. De gemeenten leggen ieder jaar verantwoording af aan de gemeenteraad en de Inspectie van het Onderwijs. Het college van B&W heeft op 28 juni 2016 de rapportage voor het jaar 2015 vastgesteld, waarmee ze verantwoording aflegt over dat jaar. In 2015 hebben zich geen noemenswaardige gebeurtenissen voorgedaan. De kwaliteit van de kinderopvang en peuterspeelzalen was in orde.

  • Onderhoudswerkzaamheden N33

    Rijkswaterstaat voert van vrijdag 8 juli 19.00 uur tot maandag 11 juli 06.00 uur diverse werkzaamheden uit op de N33 tussen Veendam en Noordbroek. De N33 is in beide richtingen voor het verkeer afgesloten tussen Veendam en Siddeburen. Ter plaatse geldt voor het verkeer een verlaagde maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd van ongeveer 20 minuten.  Gele borden geven de omleidingsroute aan.
     
    Werkzaamheden

  • 7 tegen 7 competitie

    Na een succesvol voetbalseizoen 2015-2016, dat werd afgesloten met een kampioenschap in de 4e klasse, promotie naar de 3e klasse zijn de dames nog op zoek naar (oud) speelsters welke eventueel ook willen spelen op de vrijdagavond in een 7 tegen 7 competitie. Op dit moment zijn er 18 speelsters beschikbaar voor een elftal, wat in de 3e klasse betekend dat je 3 wisselspeelsters mag gebruiken in tegenstelling tot 5 wisselspeelsters in de 4e klasse welke hier ook nog continue mogen worden door gewisseld. Kort gezegd houdt dit in dat er een licht overschot aan speelsters is.

  • Zomerfair bij De Menterne

    Op 8 juli is er een leuke markt met vele stands voor zowel mannen, vrouwen als kinderen in dorpshuis de Menterne te Muntendam. Iedere standhouder komt met zijn eigen mooie product, workshop of behandeling onder andere kleding, sieraden, metworsten, home deco, gellak, henna eyebrows, speelgoed, cadeauverpakkingen, telefoon asseccoires etc. Voor de kinderen is er ook van alles te doen, ze kunnen bijvoorbeeld touwtje trekken, felle extentions laten zetten, een tijdelijke tattoo of gratis gebruik maken van het springkussen! Uiteraard is de entree gratis.

  • Expositie spoorwegschilderijen

    In het station Zuidbroek geeft het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum diverse kunstenaars de kans een aantal maanden te exposeren. Vanaf 9 juli exposeert Jim Gijbels op de entresol. Hij schilderde veel materieel en een groot aantal van zijn schilderijen past uitstekend bij de huidige wisselexpositie ‘Reizen per Spoor in de jaren ’50’. Jim ging na de middelbare school naar een tekenacademie, waar hij de grondbeginselen van schilderen met plakkaatverf en aquarel onder de knie kreeg. Jim schildert op doek en op geprepareerd hardboard.

  • Bord Armoedepact getekend

    Tijdens een bijeenkomst vorige week donderdag is het armoedepact door de drie gemeenten en vele vertegenwoordigers van instanties getekend. In zijn welkomstwoord stelde wethouder Peter Verschuren van Hoogezand-Sappemeer dat veel mensen in Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren onder de armoedegrens leven (zij hebben een inkomen lager dan 110% van het minimum loon).

    Armoedepact MiddenGroningen

  • Opening Dokter Maarsinghplein

    Op initiatief van enkele inwoners, krijgt het plein bij het appartementencomplex De Tibbe aan de Kerkstraat in Muntendam een naam: Dokter Maarsinghplein. De onthulling vindt plaats door voormalig huisarts Otto Maarsingh, in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden. Namens het college van burgemeester en wethouders is wethouder Lian Veenstra aanwezig. Ook zijn vertegenwoordigers van de Dorps Raad Muntendam en de Stichting Archief Muntendam aanwezig. Beide organisaties hebben het burgerinitiatief ondersteund.

  • Autobekrasser aangehouden

    Hoogezand - De politie heeft donderdagnacht een 39-jarige inwoner van Hoogezand aangehouden. De man wordt ervan verdacht eerder die nacht meerdere auto's in zijn woonplaats te hebben vernield. De Hoogezandster werd door een getuige aangewezen als verdachte. Hij was in het bezit van een scherp voorwerp. Agenten constateerden in de omgeving van de Noorderkroon dat zeker zeven auto's waren bekrast. Drie voertuigen waren dusdanig bekrast dat er forse schade is aan het dak en de voor- en achterzijde. Mogelijk zijn donderdagavond en -nacht meer auto's vernield.

  • Dankwoord Otto Maarsingh bij onthulling Dokter Maarsinghplein

    Heel fijn om hier, temidden van familie, vrienden en bekenden deze geweldige happening mee te mogen maken. Fantastisch! Mijn lieve kleinkinderen Luut en Olijn hebben hierbij wel een heel speciaal plekje.
    Allereerst een speciaal dankwoord namens de familie voor Karin Daniels en Renske Groenhagen –Bouwmeester die het initiatief hebben genomen om dit mogelijk te maken.Samen met de Dorpsadviesraad en Stichting Archief Muntendam en de gemeente Menterwolde.

    Mijn vader, Berend Maarsingh, 25 jaar oud. Hij kiest er dan voor om de praktijk van dokter Zeven in Muntendam over te nemen. Sommigen denken: ”wat heeft hij daar nou te zoeken…een dorp van messentrekkers, venters en zuiplappen”. Maar mijn vader had advies gevraagd aan een oom van zijn moeder die huisarts was in een van de Monden. Deze had gezegd: ”Berend, daar pas jij precies!”.

  • Snelheidscontroles N31 en N33

    De politie controleert extra op de N31 en N33. Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie pakken onveilig rijgedrag gezamenlijk aan met extra voorlichting over de snelheidslimiet en extra politiecontroles.

    Resultaten
    De afgelopen twee weken is er veelvuldig gecontroleerd. Hierbij zijn 103 processen-verbaal uitgeschreven. Dit waren 83 voor de overschrijding van de maximum snelheid van 100 km/u. Er werd zes keer een rijbewijs ingevorderd omdat de bestuurder meer dan 50 km te hard reed. Een automobilist belde niet handsfree en kreeg een bekeuring. Dertien bestuurders werden bekeurd voor overige feiten. De politie blijft gedurende de campagne veelvuldig controleren op excessen op beide wegen.

  • Diplomazwemmen D.G. van den Noortbad

    Zaterdag 25 juni 2016 hebben 45 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 

  • Zomer in de Bibliotheek

    Bibliotheek Veendam is klaar voor de zomer. Tijdens de schoolvakantie gaat de bibliotheek de wijk in, organiseren we samen met Summerfun kinderactiviteiten en hebben we voor leden en niet-leden een zomercadeau. Bibliotheek Veendam is deze zomer op de gebruikelijke tijden geopend. Zes dagen per week kun je terecht voor een stapel heerlijke vakantieboeken of tijdschriften. Ook voor de thuisblijvers heeft de bibliotheek leuke activiteiten gepland. 

  • Een kostbare herinnering

    In het Dagblad van het Noorden van 18 april 2016 lees ik een artikel over de schrijver Egbert Boekema. Hij heeft o.a. tien jaar uitgetrokken voor een lijvig handboek met de titel Vogels in Groningen. Voor de samenstelling van het boek heeft hij gebruik gemaakt van duizenden waarnemingen, die hij heeft verzameld in 75 dagboeken. Het paginagrote artikel wordt verlevendigd met een foto waarop een kleine 20 vogelaars met kijker, al of niet op een statief, verwachtingsvol in dezelfde richting kijken. Het valt mij op, dat het voornamelijk jonge mensen zijn.

  • Zomerexpositie in vanBeresteyn

    Voor de expositie tijdens de zomermaanden wordt door vanBeresteyn sinds enkele jaren een oproep gedaan aan amateurkunstenaars die één of meerdere werken willen exposeren. vanBeresteyn geeft hiermee gelegenheid aan kunstenaars die niet voldoende werken hebben om een hele expositie te kunnen vullen, maar wel een paar prachtige werken hebben gemaakt.

  • Bibliotheek leest voor in Mijnnnn! Kamer

    Zaterdag 16 juli leest Bibliotheek Veendam voor in Mijnnnn! Kamer. Vanaf 11.00 uur gaan we samen genieten van het grappige verhaal ‘Marcs grote gevaarlijke tanden’. Bibliotheek Veendam en Mijnnnn! Kamer organiseren samen regelmatig kinderactiviteiten. Zo vonden in het verleden een modeshow en proefjesmiddag plaats in de bibliotheek. Zaterdag 16 juli gaat de bibliotheek voorlezen in de winkel. Centraal staat het grote geheim van alligator Marc. 
  • Andere methodiek onkruidbestrijding

    Per 31 maart 2016 is het gebruiksverbod van chemische onkruidbestrijding op verhardingen van kracht geworden. Per die datum is het dus verboden om onkruid op straten, fietspaden, stoepen en wegen te bestrijden met chemische middelen.
    Dit is de wijze van onkruidbestrijding die de gemeente Menterwolde altijd heeft gebruikt, evenals de meeste andere gemeenten. De gemeente moet nu overstappen op een andere methodiek (hete lucht en borstelen) die veel arbeidsintensiever en flink duurder is.

  • Nieuwkomers snel thuis in Menterwolde

    Sinds begin dit jaar helpen vrijwilligers bij de opvang van vluchtelingen, bij ons genoemd, nieuwkomers, in de gemeente Menterwolde. Zo’n 12 nieuwkomers zijn op weg geholpen bij de wirwar van verhuizing en Nederlandse papierwinkel, door Menterwoldse vrijwilligers. “Sinds april ben ik vrijwilliger bij de “nieuwkomers” in Zuidbroek.” vertelt Marieke. “Ondertussen wonen er 2 jonge moeders uit Eritrea in onze gemeente die ik op weg help.
  • Slagerij Grashuis sluit de deuren

    Bijna 20 jaar is de naam Grashuis verbonden met de slagerij aan de Spoorstraat in Zuidbroek. Maar daar komt op 23 juli aanstaande een einde aan. Peter en Margriet sluiten op die dag voorgoed de deuren van de slagerij. Op 3 maart 1997 namen Peter en Margriet de slagerij over en begonnen als Keurslagerij. Met veel plezier hebben zij jarenlang zich ingezet om de leefbaarheid in Zuidbroek te behouden. Enkele jaren geleden stapten ze over naar de formule ‘de Zaak vol Smaak’, een mooie formule met aandacht voor lekker eten.

  • Gemeente in gesprek met ministerie

    Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de gemeente Menterwolde onlangs een brief gestuurd waarin wordt aangekondigd dat overgegaan wordt tot terugvordering van in totaal ruim € 4,5 miljoen. Dit geld is eerder verstrekt als specifieke uitkering in het kader van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en participatiebudget (Wpb). De gemeente is, in samenwerking met de provincie, in gesprek met het ministerie over deze terugvordering. In verband met de vakantieperiode wordt dit gesprek na de zomer voortgezet.

  • Trailer met pallets gekanteld op A7

    Op de A7 tussen Sappemeer en Zuidbroek is vanochtend een trailer van een vrachtwagen gekanteld. Door nog onbekende oorzaak kwam de chauffeur van een Duitse vrachtwagen in een vangrail terecht. Hierna kantelde de trailer met pallets. De chauffeur raakte niet gewond. De A7 tussen Hoogezand en Zuidbroek werd afgesloten voor al het verkeer.

  • Genomineerden prijsvraag buurtboomgaard

    Elf dorpen en buurten hebben een plan ingestuurd voor de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard’. In alle plannen komen uiteraard fruitbomen voor. Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op. De variatie aan mooie ideeën was groot. Van de omvorming van een voormalige voetbalveld tot het herstel van een historische moestuin. Dat maakte de keuze van vijf genomineerden niet eenvoudig. Maar het is gelukt.  Door voor de hoofdprijs gaan: Slochteren, Mussel, Roden, Fluitenberg en Makkum.
  • Afscheid Tebbe Krijgsheld

    Burg. Munniksma is in het verleden gedoken en stelt dat de heer Krijgsheld al op 14.11.1991 een speech als inspreker voor de raad heeft gehouden. Het betrof toen het bezwaar maken tegen het vissen in bestemmingsplan Boslaan te Zuidbroek. Hij pleitte ervoor dat alleen jeugdigen daar mochten vissen in de vijver. Hij heeft vele malen door de jaren heen geprobeerd om de hondenbelasting af te schaffen en de raad heeft daar enige tijd geleden eindelijk mee ingestemd, echter het is nog niet uitgevoerd. Vanaf 1991 heeft hij ook een hele tijd in de raad gezeten, met tussenpozen.

  • Auto slaat over de kop

    Op de Europaweg in Zuidbroek is zaterdagnacht 16 juli een auto op de kop beland. De bestuurder is hierbij gewond geraakt en met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
    De auto raakte door onbekende oorzaak van de weg en sloeg over de kop. Het is niet bekend, hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

  • Riddergevecht bij De Tandem

    De Tandem kreeg een brief van jonkvrouw Rozemarijn. Haar vader was overleden en nu zochten ze een nieuwe koning. Twee ridders, rode Roderick en witte Wilhelm wilden gaan strijden om de troon. Zij hadden de Tandem uitgekozen om een toernooi te gaan spelen. ’s Morgens waren er ridderspelletjes voor de onder- en bovenbouw. Daarbij werd een jonkvrouw en schildknaap gekozen.
    ’s Middags werd het heel spectaculair: