januari 2016

  • Derde in Schutrups Loopcircuit

    Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek is in het Schutrups Loopcircuit als derde geëindigd in de categorie van de mannen 50. In de laatste wedstrijd van het circuit, de traditionele Oudejaarsloop in Blijham, eindigde hij als tweede in de categorie van de mannen 50. Zijn tijd op de halve marathon bedroeg 1 uur en 23.48 minuten.
    Ook tijdens de eerste wedstrijd van dit circuit in het nieuwe jaar, de Nieuwjaarsloop in Stadskanaa,l was Brouwer goed op dreef en legde hij beslag op de derde plek. De tijd op de 10 km bedroeg 37.15 minuten.

  • Andullatietherapie in De Noordsuythoeve

    MFC De Noordsuythoeve in Noordbroek staat op 8, 9 en 10 januari volledig in het teken van de Open Dagen. Tijdens deze dagen kunnen geïnteresseerden kennismaken met andullatietherapie, een relatief nieuwe en wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode. Veel mensen hebben te maken met lichamelijke gezondheidsproblemen, zo-als reuma, artrose of fibromyalgie. Deze klachten zijn chronisch van aard en kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven. De zoektocht naar pijn- verlichting verloopt vaak moeizaam.

  • Spannende finales

    Op de laatste wedstrijddag van 2015 zijn de laatste groepswedstrijden en finales gereden in de klasse M, Z en ZZ. Daan van Geel domineerde in de finale van de klasse Z. Hij werd eerste met Escobar en tweede met Enjoy. In de finale van de klasse ZZ waren 2 combinaties foutloos. In de barrage won Lennard de Boer met Vdl Edgar M van Robert Havinga met Bacardi. De 1e prijswinnaars van de klassieke rubrieken kwalificeren zich voor de grote finale op 5 januari 2016. In deze finale maken de ruiters kans op een nieuwe Bockmann trailer, aangeboden door Impex trailers.

  • Klokkeluider

    Quasimodo, Klokkeluider, van de NotreDame, Parijs,
    René de Haan, Klokkluider, kerk Noodbroek,
    Meindert Schollema, Klokkeluider, in spee,
    Heero Woldhuis, Klokkeluider, NH kerk Muntendam,
    Wisten waar de klepel hing,
    Hendrik Loots, Klokkeluider Menterwolde GEWOON, zoekt nog steeds naar dat zware ding!!
    Ingezonden door Berend Hooijer.
  • Nieuwjaarswandeling

    De activiteitencommissie van de Vereniging Vrienden van de Heemtuin nodigt u uit voor de nieuwjaars- wandeling. Zaterdag 9 januari is het zover! We vertrekken vanuit het paviljoen van De Heemtuin te Muntendam. Als u wilt kunt u eerder komen om eerst nog gezellig wat te drinken in het paviljoen. Gids van de wandeling door het mooiste stuk van Muntendam is Ietse de Groot.
    Na afloop kunt u natafelen in het paviljoen, bijvoorbeeld met een kop snert.
    Voor vrienden is de wandeling gratis, niet-leden betalen een klein bedrag, de consumpties betaalt iedereen zelf.

  • Kabelstoring bij Omroep Menterwolde

    Zondag tijdens de wekelijks radiobingo, de 3e ronde werd gespeeld, is Omroep Menterwolde getroffen door een kabelstoring. Er was wel te luisteren op de etherfrequentie en via de stream van de pc. Het gevolg van deze kabelstoring heeft het bingoteam geweten. Direct na het uitvallen stond de telefoon niet stil. Er werd direct contact met Ziggo opgenomen (Ziggo zet het signaal op de kabel), maar deze konden het probleem niet op afstand verhelpen.

  • Knallend het jaar uit

    Eindelijk was het dan zover… Oudejaarsdag 2015! Carbid schieten is een traditie op de laatste dag van het jaar. Neem een melkbus, doe er een beetje carbid en water in en je hebt een spektakel. Bulderende melkbussen en een hoop gezelligheid, een oudejaarsdag is in veel plaatsen in Groningen niet compleet zonder carbid schieten.
  • Nieuws van Buurtactief

    “Wij, van Buurtactief onderdeel van de Dorpsraadcoöperatie, wensen u nog een heel gelukkig gezond 2016”. Vanaf 11 januari wordt elke maandagochtend de bibliotheek en steunpunt een Digipunt. Na enkele cursussen gehad te hebben in het afgelopen jaar, hebben we besloten om vanaf 30 november een soort inloopochtend te houden voor tablet en smartphone.

  • “Oma is jarig!”

    Toneelvereniging “De Deurdouwers” zal weer een blijspel in drie bedrijven aan u tonen. Dit jaar gaat het om het stuk “Oma is jarig” geschreven door Maurice van Dinther. Het stuk zal in het Groninger dialect aan u opgevoerd worden. In deze avondvullende komedie maakt u kennis met mevrouw van Dam. Ze woont in een verpleegtehuis dat 35 jaar bestaat. Dit jubileum moet natuurlijk gevierd worden. Helaas wordt de kantine verbouwd dus zal de kamer van mevrouw van Dam om worden gedoopt tot feestzaal. Mevrouw van Dam zit hier absoluut niet op te wachten.

  • Gezocht ‘handen en voeten’

    Op vrijdag 26 februari 2016 wordt de kerk van Noordbroek overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Hiermee wordt een tijdperk afgesloten maar breekt een nieuwe fase aan voor deze prachtige kerk en het bijbehorende leerkerkje. De kerk stond en staat het dorp ter beschikking voor culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten. Ook zullen er in de nieuwe situatie nog regelmatig kerkdiensten worden gehouden. Net als bij vele kerken van de SOGK hopen we ook hier een zogenaamde Plaatselijke commissie te realiseren.

  • Gratis toegang voor nieuwe vrijwilligers

    Heeft het u altijd al leuk geleken om vrijwilligerswerk voor het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te doen, maar is het erbij gebleven om u aan te melden? Of wilt u liever graag eerst een keer informeel kennismaken? Op zaterdag 16 en zondag 17 januari organiseert het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum een vrijwilligersspeeddate. Het is een unieke kans om op een informele wijze kennis te maken met het museumstation in Zuidbroek.
  • Hengstencompetitie verplaatst naar 11 januari

    Zuidbroek, 5 januari 2016 - Door weersomstandigheden in Groningen heeft de organisatie van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen besloten om de Isah Hengstencompetitie dressuur en Blom Hengstencompetitie springen van vandaag niet door te laten gaan. De organisatie vond het laten doorgaan van het evenement onverantwoord. Na overleg tussen organisatie, de eigenaar van de hal en het KWPN is besloten de competitiewedstrijd aanstaande maandag 11 januari 2016 alsnog te verrijden.

  • Internationaal springconcours van start

    Zuidbroek, 7 januari 2016 - Vandaag is het internationaal springconcours van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen gestart. Tot en met zaterdag 9 januari 2016 komen 218 internationale combinaties in actie. In totaal doen 17 verschillende nationaliteiten mee. Vandaag wisten Maureen Bonder, Suzanne Tepper, Hartwig Rohde en Jasper Kools een rubriek op hun naam te schrijven. De volledige uitslagen van de wedstrijden tijdens IICH Groningen zijn te vinden op www.iichgroningen.nl.

  • Jasper Kools wint Grote prijs

    Zuidbroek, 9 januari 2016 - De Duitser Jasper Kools is met Chatto 4 de winnaar van de Grote Prijs tijdens het 54ste Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen. In de spannende barrage wist hij Albert Zoer met Heechhiem’s Cancun Vdm en Leon Thijssen met Captain Cooper voor te blijven. De finale zorgde ervoor dat het publiek in de volle Eurohal op het puntje van de stoel zat. Van de 50 combinaties in de Grote Prijs wisten 15 zich te plaatsen voor de barrage. In de barrage was Jur Vrieling met Carrera Vdl de snelste, maar hij wist helaas niet foutloos te blijven.

  • Als opname in zicht komt

    Er komt een moment dat iemand die lijdt aan dementie niet meer thuis kan wonen en opgenomen wordt op een verpleegafdeling. Gea Hagenauw, leidinggevende op een psychogeriatrische afdeling van ZINN, vertelt u tijdens het Alzheimer Café Hoogezand Sappemeer van woensdag 20 januari wat u kunt verwachten als opname in zicht komt.
    Iedereen die in zijn of haar omgeving op de één of andere manier met dementie te maken heeft is van harte welkom in het Alzheimer Café.

  • Spectaculaire hengstencompetitie

    Twee dagen na de Grote Prijs opende het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen voor de laatste keer tijdens de 54e editie de deuren. Maandagochtend 11 januari werd gestart met de Isah Hengstencompetitie dressuur. Vooral de klasse L was hierbij spectaculair. Marieke van der Putten met Glock’s Toto jr. wist het publiek op de banken te krijgen met haar kü̈r. Tijdens de Blom Hengstencompetitie springen klasse M was Albert Zoer met Florian op koers naar wist.
  • Tips afvalcontainers tijdens vorst

    Tijdens een periode met vorst kunnen er problemen ontstaan met het legen van de afvalcontainers. De kans is groot dat bij vorst de inhoud van de container bevriest. Hierdoor blijft het afval vast zitten in de container en kan deze niet leeg gemaakt worden. Als gebruiker van de container is het uw eigen verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het afval zo los in de container zit, dat dit er bij het legen uit valt.
    LET OP!! Ook voor een niet volledig geleegde container betaalt u het volledige legingstarief.

  • Metamorfose Overhoekjes Daleweg

    De overhoekjes op de Daleweg in Muntendam, de Rimbe en de Bouwte, gaan er in de toekomst heel anders uitzien. Ze worden anders ingericht in de hoop en verwachting dat ze dan nog aantrekkelijker worden voor akkervogels, vlinders, insecten en bloemen. En zoals dat gaat met verandering van de natuur, moet er eerst vrij rigoureus ingegrepen worden om alles later beter te laten gaan groeien en bloeien.
  • Nieuwjaarsmiddag in De Broeckhof

    De Commissie 55+ activiteiten organiseert op donderdag 14 januari 2016 vanaf 14.00 uur een Nieuwjaarsmiddag in De Broeckhof te Zuidbroek. Alle 55-plussers van Zuidbroek zijn van harte welkom om met elkaar een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. Mevrouw Edith Steen van Autorijschool Steengoed te Noordbroek zal de aanwezigen deze middag met tips, weetjes en een luchtige quiz 'opfrissen' ten aanzien van het verkeer en het gebruik van de auto. De kosten van deze middag, zoals koffie, thee.

  • Workshop geluidstechniek

    Op zaterdag 16 januari 2016 verzorgt Arnoud van der Laan uit Muntendam een workshop geluidstechniek voor beginners in samenwerking met Kunstencentrum De Klinker in Winschoten. ­De workshop is zeer geschikt voor muzikanten, (aankomende) geluidstechnici van scholen, koren, kerken en theatergroepen; kortom voor iedereen die wil leren werken met een professionele geluidsinstallatie.
  • Plasticverpakkingen en drankenkartons

    Vorige week zijn op meerdere plekken de zakken met verpakkingen niet opgehaald. Dit is veroorzaakt door overmacht door langdurige ijzel. De zakken met verpakkingen kunnen in de eerstvolgende route opnieuw in de route worden aangeboden. Heeft u erg veel verpakkingszakken, of wilt/kunt u niet langer wachten met aanbieden, dan mag u de zakken met verpakkingen GRATIS afgeven bij het afvalbrengstation.

  • 'Wees geen Kniepert'

    Een breed platform van Groningse politieke partijen en maatschappelijke organisaties lanceren aankomende donderdag een petitie om de waardevermeerderingsregeling te behouden. Via een ludieke digitale nieuwjaarskaart kunnen mensen de petitie ondertekenen en minister Kamp en de politieke partijen in de Tweede Kamer oproepen om geen kniepert te zijn en de regeling niet af te schaffen. De minister wil af van de regeling waarmee slachtoffers van aardbevingsschade aanspraak kunnen maken op compensatie.

  • Menterwolde in de ban van het winterweer

    Het verkeer in het Noorden en Noordoosten van Nederland moest vanaf maandagmorgen 4 januari rekening houden met extreem weer. Regen die op de weg terecht kwam vroor direct op en zorgde voor gladheid. Automobilisten moesten rekening houden met vertraging. Veel mensen gingen onderuit op weg naar hun werk of school. Gladheid heeft het openbare leven voor een deel stilgelegd.

  • Programma vrijwilligersspeeddate

    Het programma voor de vrijwilligersspeeddate die op 16 en 17 januari bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te Zuidbroek wordt gehouden, is bekend. Tussen 10.00 en 13.00 uur is er ieder uur een speeddate-ronde. Het eerste halfuur van iedere ronde bestaat uit een welkomstwoord en een algemene introductie, gevolgd door een korte uitleg over de verschillende werkzaamheden en werkgroepen. Daarna is er een rondleiding door het spoorwegmuseum.

  • IJzelschade treft Omroep Menterwolde

    Omroep Menterwolde kon zondag de toegezegde 2x radiobingo niet door laten gaan. Oorzaak is het technisch verhaal simpel te omschrijven - omdat Ziggo het signaal van de lokale radiozender niet op de kabel kon zetten. Dit gebeurt via een antenne in Winschoten. "Door de ijzel heeft Ziggo in Winschoten problemen met de antenne tot en met donderdag gehad.”

  • Warm welkom op Ubbo Emmius

    Op woensdag 27 januari houdt Ubbo Emmius Veendam Open Dag. Deze dag laat Ubbo Emmius kinderen en ouders zien en ervaren wat de school te bieden heeft. Een kleinschalige school waar iedere leerling de kans krijgt om op te stromen naar een hoger niveau. Een eigentijdse school waar al twee jaar gewerkt wordt met de iPad en leerlingen iedere dag huiswerk maken onder begeleiding op school. Een gezonde, rookvrije school die oog heeft voor leerlingen én ouders! 
  • Dit kun je niet laten lopen

    Op vier en vijf juni van dit jaar vindt opnieuw het 24-uurs wandelevenement SamenLoop voor Hoop plaats in het Gorechtpark te Hoogezand. Dit groots opgezette wandelevenement, waarbij diverse mensen van een team elkaar afwisselen tijdens het lopen van een parcours, symboliseert de voortdurende strijd tegen kanker, onder het motto 'beleven, meeleven en doorleven'.

  • Solliciteren

    Het Netwerkcafé te Veendam (Jan Salwaplein 1 (Sportplein) heeft dinsdag 26 januari 2016 (aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur) een themabijeenkomst: ‘Solliciteren deel 1’. “Als gevolg van onze enquete in december gaan we bovenstaand onderwerp belichten. Waar wil/kan ik op solliciteren en hoe verhoog ik de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek?”
    Aansluitend is er gelegenheid om actuele vacatures van uitzendbureaus te bekijken en onderling te netwerken.

  • Schoorsteenbrand bij Klaverweide

    Donderdagmiddag 14 januari jl. rond 16.20 uur moest de brandweer van Zuidbroek en de bemanning van de hoogwerker uit Hoogezand uitrukken naar de Klaverweide in Noordbroek voor een schoorsteenbrand. De hoogwerker uit Hoogezand had bij aankomst problemen met het bereiken van de schoorsteen daarop is besloten om de hoogwerker uit Winschoten te alarmeren. Met behulp van de bemanning van de hoogwerker is de schoorsteen geveegd waarna de situatie onder controle was

  • Verbod op gratis plastic tassen

    Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.
     
    Minder plastic afval
    In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo’n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.

  • Doe Museum naar Veendam

    Het Doe Museum verdwijnt uit de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Het museum gaat verhuizen naar een mooi modern pand van voormalige Waterland aan de Transportweg 5 in Veendam. Zondag 17 januari was het museum voor het laatst geopend in Zuidlaren. “Het pand in Zuidlaren bleek moeilijk te verwarmen, daarom waren we al een tijd op zoek naar een nieuwe locatie. En dat is dus gelukt!”, laat directeur Marion Edzes weten. De Banksy en LEGO tentoonstelling zullen meeverhuizen naar de nieuwe locatie. De zandsculpturen en zandstrooikunst gaan niet mee, omdat die niet kunnen worden verplaatst.

  • Judoka’s beginnen 2016 goed

    Het jaar is nog maar net begonnen en sommige judoka’s hebben er alweer 2 wedstrijden op zitten. Zaterdag 9 januari was het wintertoernooi in Dedemsvaart. Dit is een groot, sterk bezet toernooi waar 750 judoka’s op af komen. Julian Grave en Milan de Klein kwamen hier op de mat in actie. Julian Grave zat in een grote poule en begon met winst.
  • Nieuwjaarsmiddag in De Broeckhof

    Donderdag 14 januari jl. hadden de 55-plussers van Zuidbroek hun jaarlijkse nieuwjaarsmiddag in De Broeckhof. Deze middag werden de aanwezigen door mevrouw Edith Steen van Autorijschool Steengoed uit Noordbroek ‘opgefrist’ ten aanzien van het gebruik van de auto en de verkeersregels en -veiligheid. Ze had enige theorievragen samengesteld en het beantwoorden daarvan gaf veel onderling overleg en gelach. Ter afsluiting was er voor ieder een kop snert of groentesoep. “We kunnen terugkijken op een geslaagde middag waarbij we aantekenen dat niet iedereen is geslaagd.”

  • Deelnemen aan aardbevingsonderzoek

    De Rijksuniversiteit Groningen nodigt deze week inwoners van de provincie Groningen uit om deel te nemen aan het onderzoek Gronings Perspectief. De aardbevingen vormen de aanleiding voor dit onderzoek. De opdrachtgever is de Nationaal Coördinator Groningen. De RUG onderzoekt gezondheid, veiligheidsgevoelens en toekomstperspectief van Groningers in alle 23 gemeenten. Hierdoor levert het onderzoek niet alleen kennis over de aardbevingen, maar ook over de staat van de Groningers in het algemeen.
  • Aftrap handtekeningenactie

    Afgelopen donderdag trapten de initiatiefnemers van ‘Wees Geen Kniepert!’ de handtekeningenactie af voor het behoud van de waardevermeerderingsregeling. Op een enorme postkaart zetten vertegenwoordigers van deelnemende politieke partijen en maatschappelijke organisaties de eerste handtekeningen onder de oproep aan het kabinet, minister Kamp en Kamerleden om de compensatieregeling voor slachtoffers van aardbevingsschade niet af te schaffen.