maart 2015

  • Jaarlijkse viering Wereldgebedsdag

    Deze viering wordt vrijdagavond 6 maart 2015 gehouden in de AE kerk in Veendam en is voorbereid door vrouwen uit de Bahama’s. Het thema voor de viering is: Begrijp je mijn Liefde?
    Ieder jaar is er een ander land die deze dienst voorbereiden. Deze viering wordt over de hele wereld gehouden op de eerste vrijdag van maart. Zo wordt er 24 uur achtereen een dienst gehouden waarin men dezelfde gebeden uitspreekt. Ook in Veendam wordt er al vele jaren een viering gehouden waar ieder zich welkom mag heten.

  • Diplomazwemmen D.G. van den Noortbad

    Zaterdag 28 februari j.l. hebben 59 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 
     
    Diploma A
  • “Als wij niets doen, wie dan?”

    Dinsdag 24 februari had jeugdtoneelgroep Jong Toveroos geen repetitie omdat het voorjaarsvakantie was. Toch kwamen spelers en een aantal ouders om 19.00 uur samen voor Dorpscentrum De Broeckhof in Zuidbroek. De spelers wilden zich verdiepen in de materie van hun musicalvoorstelling, Anne en Almaz, die op 18 april wordt opgevoerd en als onderwerp de Tweede Wereldoorlog, Jodenvervolging en Anne Frank heeft.
    Voor De Broeckhof werd aan de groep witte rozen uitgedeeld. Ze vertrokken in een stille tocht naar het monument bij het station alwaar de rozen aan de voet van het beeld gelegd werden. Na een moment van stilte liep de groep naar het mooi gerenoveerde stationsgebouw van Zuid-broek om in het Noord Neder- lands Trein en Tram Museum de expositie ‘Getuigen langs het spoor’ te bekijken en te beluisteren. 

  • Zaalvoetbaltoernooi groot succes

    Dinsdag 24 februari j.l. namen totaal 27 teams deel aan een door het BOS-team georganiseerd zaalvoetbaltoernooi in Sportcentrum Ruitershorn te Muntendam. De 27 teams waren verdeeld over drie leeftijdscategorieën komen in actie: 6-9, 10-12 en 13-20 jaar, waaronder ook enkele meisjesteams.
    De organisatie lag in handen van het BOS-team in samenwerking met studenten van het Alfa-college in Groningen.

  • Enthousiaste vogelliefhebbers in Oost-Groningen

    Op 20 november 2014 is Vogelvereniging Oost-Groningen opgericht. Het is een jonge en frisse vereniging. De doelstelling van deze vereniging is om op verantwoorde manier bezig te zijn met bevorderen van het recht om vogels te houden en het bevorderen van het kweken van vogels, de vogelkennis, dus de vogelliefhebberij in de ruimste zin van het woord.

  • Energielabel woningen

    Per 1 januari 2015 is de energielabelwetgeving ingrijpend gewijzigd. In januari en februari 2015 krijgen alle vijf miljoen huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. 
     
    Waarom een energielabel?
  • Expositie ‘Grunnen in twijen’

    In Bibliotheek Veendam is van 27 februari tot en met 13 maart de foto-expositie ‘Grunnen in twijen’ te zien. De provincie Groningen en Stichting Noorderbreedte organiseerden in 2014 de fotowedstrijd: ‘Grunnen in twijen’. Voor deze wedstrijd werd iedereen die Groningen een warm hart toedraagt opgeroepen in een tweeluik een contrast in hun leefomgeving te laten zien.
    Uit de 114 inzendingen selecteerde de jury van Noorderbreedte-fotografen - Harry Cock, Reyer Boxem en Marieke Kijk in de Vegte - de 21 mooiste tweeluiken. Deze tweeluiken zijn nu te zien in Bibliotheek Veendam.

  • Open ochtend CBS De Parel

    voor ouders en belangstellenden en eventueel toekomstige leerlingen. Op donderdag 12 maart staan vanaf 10.45 uur de deuren van Christelijke basisschool ‘CBS De Parel’ in Muntendam open. Misschien wordt uw kind binnenkort 4 jaar, of bent u hier net komen wonen en zoekt u een vertrouwd plekje voor uw kind? Ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind zijn van harte welkom om vrijblijvend in de klassen te komen kijken, de school te bekijken, de sfeer te proeven en kennis te maken met het personeel. Vanaf 10.45 tot 11.45 staat de koffie voor u klaar.

  • Vuur in de Bedstee

    De 115-jarige toneelvereniging Harmonie uit Appingedam speelt op zaterdagavond 14 maart de klucht Vuur in de Bedstee in MFC De Menterne In Muntendam. Het blijspel van D.J. Eggengoor - bekend om zijn dolkomische taferelen - is in het Gronings vertaald door Ben ten Velde.

  • Mogelijkheid voor zonneveld in Menterwolde

    De gemeente Menterwolde wil voorop lopen in duurzame ontwikkeling en een eigen zonneveld binnen haar gemeentegrenzen. De gemeenteraad heeft dan ook ingestemd met de moge- lijkheid voor zonnepanelen in het buitengebied. Er is zelfs al een particuliere initiatiefnemer die zijn grond daarvoor beschikbaar stelt op een locatie langs de N33, waar eerder windmolens gepland stonden.

  • Free-running in Zuidbroek!

    Op vrijdagavond 6 maart a.s. gaat free-running van start in Zuidbroek. Dit is een jonge en dynamische sport en wordt aangeboden door SVO. De lessen worden verzorgd door Hein Keesom. Wie is Hein? Hieronder stelt hij zich voor. Ik ben Hein, ik ben 23 jaar. Ik ben in de periode van mijn studie (academie lichamelijke opvoeding) in aanraking gekomen met free-running. Ik heb toen verschillende lessen hierin gegeven. Ik ben kort geleden gevraagd door het bestuur van SVO om free- running bij SVO te gaan opzetten.

  • Bennie Jolink komt naar Noordbroek

    Het gerucht ging al langer maar eindelijk is de kogel door de kerk: Bennie Jolink zal samen met Jan Willem Tolkamp (theaterbezetting van Normaal) een theaterconcert verzorgen in Noordbroek. Weet u het nog, op 1 juni 2013 werd de aftrap gegeven van een reeks acties om geld in te zamelen voor de ‘Ton van Noordbroek’ in het kader van het MFC? De boeldag werd een groot succes.

  • Kritiek op onderzoek

    Ingezonden - Het onderzoek naar de vermeende angstcultuur op het gemeentehuis van Menterwolde roept vragen op bij Kritisch Menternwolde. Onderstaand een persbericht van de fractie van Kritisch Menterwolde, Markus Ploeger en Matty Siersema, met daarin hun standpunt aangaande het onderzoek binnen het gemeentelijk apparaat van Menterwolde.
  • Dorpshuis; de spil van de gemeente

    bezorgdheid over toekomst beheerders en gebruikers De Menterne. De Menterne is niet weg te denken in Muntendam. Vele inwoners van Menterwolde maken elke week dankbaar gebruik van de gastvrijheid van beheerdersechtpaar Harry en Harma Haan: al 13 jaar lang. Verenigingen en groeperingen uit Menterwolde zijn graag te gast voor veelzijdige culturele en sportieve activiteiten. Harry en Harma streven ernaar om vooral ook een gezellige ontmoetingsplek te zijn voor de bewoners, verenigingen, clubs van Muntendam en omgeving. Door het wegvallen van grote vaste gebruikers lopen de beheerders veel inkomsten mis.

  • Leden Karateschool Sandokai in de prijzen


    Zaterdag 7 maart hebben vijf leden van Karateschool Sandokai uit Muntendam meegedaan aan het Open Nederlands Kampioenschap (Shin)Kyokushin in Ureterp. Op het ONK werd er gestreden in de categorieën kumite (sparren/vrij vechten) en kata (individuele stijloefening/schijngevecht). Er werd gevochten op basis van het full-contact Kyokushin karate waar de jeugd t/m 18 jaar vochten met hoofdbeschermer, handschoentjes, scheenbeschermers en voor de heren een toque. De vechters werden ingedeeld op basis van leeftijd en gewicht.
  • Rik Fissering bij 12 beste judoka's van Nederland

    Zaterdag 7 maart 2015 was het NK judo voor de -15 in Eindhoven. Rik Fissering reisde samen met coach/trainer Elwin Johannes en judoka’s van Tan-Ren-Jutsu en Judoschool Wouter Meijer af naar Eindhoven. De eerste ronde was Rik vrijgeloot en hierdoor werd deze partij als gewonnen beschouwd. De 2e partij moest Rik tegen T. Agrest uit Noord Holland. Deze partij verloor hij … De volgende partij was tegen Axel Heeren, een goede bekende van Rik. Rik wist deze partij met een ippon te winnen en was een ronde verder. De volgende partij was tegen B.

  • Groninger Belang

    In het kader van de provinciale verkiezingen van 18 maart besloten 16 lokale partijen uit 16 gemeenten in onze provincie, om nu eens de handen ineen te slaan, om met zoveel mogelijk kennis, kunde en ervaring de krachten te bundelen.
    September 2014 vonden de eerste besprekingen plaats. Wat daarbij vooral opviel was de wil om er samen uit te komen, om er samen de schouders on-der te zetten. Het resultaat van de diver-se bijeenkomsten werd de nieuwe politieke vereniging “GRONINGER BELANG”.

  • 750 Estafette zwemmers in Zuidbroek

    Op zaterdag 14 maart organiseert De Pinquin voor de 19e keer de 1-uursestafette in het zwembad in Zuidbroek. Ruim 750 deelnemers uit Nederland en Duitsland zullen aan de start verschijnen. Zoals de naam al zegt gaan deze zwemmers één uur lang estafette zwemmen. Dit doen ze in een team van 6 tot 10 zwemmers waarbij elke keer 50 meter (twee banen) afgelegd worden. In totaal zijn er 85 estafette teams, die verspreid over acht uren de strijd tegen elkaar op gaan nemen. Tussen elk uur zit telkens een kwartier tijd om te wisselen.

  • Bedrijfsbezoek CDA bestuurders

    Dinsdag 3 maart waren enkele leden van de CDA Statenfractie, Waterschappen en raadsleden van omliggende gemeenten op werkbezoek bij orchideeënkwekerij Aardse in Zuidbroek. Een zeer modern en innoverend familiebedrijf. Hier hebben zij zich laten bijpraten over de ontwikkelingen in deze sector.
    Gebleken is dat dit bedrijf toch wel een van de grootste werkgevers is in de gemeente Menterwolde en dat het dan ook van belang is dat de verschillende overheden goed geïnformeerd blijven over b.v. knellende regelgeving, zowel bestuurlijk als ook binnen het waterschap.

  • “Kansen geven” aan mensen

    Truus van Kleef, (CDA), uit Zuidbroek, heeft inmiddels vele jaren ervaring in gemeentelijke- en provinciale politiek. “Kansen geven” aan mensen in hun eigen omgeving, de titel van het verkiezingsprogramma van het CDA, dat is haar op het lijf geschreven. Haar drijfveer is: In goed overleg Groningen in beweging houden. Mee uitvoering geven aan het CDA verkiezingsprogramma “CDA bij mij in de buurt”. Ieder mens is van waarde, is uniek, en ik wil bijdragen aan een veilige en leefbare omgeving waar een ieder zichzelf mag en kan zijn. Een leven met toekomstperspectief.
  • 40 Jaar bij 'De Lofstem'

    Bé Rustebiel is 40 jaar lid van het Chr.gemengd koor 'De Lofstem' in Muntendam. Na afloop van de kerkdienst zondag 22 febr. jl. in de NHK van Muntendam, kreeg Bé Rustebiel uit Muntendam door de voorzitter van het koor een zilveren speld en oorkonde uitgereikt voor het 40 jaar lidmaatschap. Het bestuur van het koor had dit aangevraagd bij het KCZB (Koninklijke Christelijke Zangersbond) afdeling Groningen. Bé kreeg de felicitaties van koorleden, bestuur en kerkgangers.

  • Open ochtend CBS De Parel

    Voor ouders en belangstellenden en eventueel toekomstige leerlingen Op donderdag 12 maart staan vanaf 10.45 de deuren van Christelijke basisschool “CBS De Parel” in Muntendam open. Misschien wordt uw kind binnenkort 4 jaar, of bent u hier net komen wonen en zoekt u een vertrouwd plekje voor uw kind? Ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind zijn van harte welkom om vrijblijvend in de klassen te komen kijken, de school te bekijken, de sfeer te proeven en kennis te maken met het personeel. Vanaf 10.45 tot 11.45 staat de koffie voor u klaar.
  • Open dag CBS de Wegwijzer

    Sfeer, kwaliteit van onderwijs, normen en waarden: zaken waarop vele ouders letten bij het kiezen van de basisschool voor hun kind. De keuze voor de basisschool is dan ook een keuze voor de plek waar een kind een groot deel van zijn basis voor de rest van zijn leven legt. Om ouders de gelegenheid te geven een goede keuze te kunnen maken, zet CBS de Wegwijzer woensdag 18 maart haar deuren open voor iedereen die een kijkje wil nemen in de school, maar ook in de klas.
  • Dorp Meeden in filmsfeer

    Op zaterdagavond 21 maart geeft gymnastiekvereniging VOLO zijn uitvoering. Thema van dit jaar is film. Gert Klok, voorzitter van de vereniging zegt hierover: “In het dorpshuis in Meeden wordt door onze vereniging een uitvoering gegeven. Elke tak van sport verzorgt een optreden. Het dorpshuis krijgt hiervoor een mooi “filmisch” tintje met licht, geluid en alles wat er bij hoort. We willen er een mooi evenement van maken waarbij we onze vereniging in de schijnwerpers zetten. We hopen dan ook op een grote opkomst.”

  • Paasworkshop Buurtactief Meeden

    Eindelijk! Voorjaar in de lucht. Wie verlangt er nu niet naar. Een beetje mooi weer met mooie voorjaarsbloemen in de tuin en misschien ook bij u in huis. Buurtactief heeft wederom bloemstyliste Heleen Pimmelaar bereid gevonden een workshop met als thema Pasen te geven. Zij vindt het een leuk initiatief van Buurtactief om samen met u iets moois te creëren. Pasen is hét moment om iets vrolijks op uw tafel te zetten; een zelfgemaakt stukje is natuurlijk nog leuker. U dient zelf wel een scherp mesje en een snoeischaar mee te nemen. Verder koopt Heleen alles voor ons in.

  • Potgrondactie 2015

    De Protestantse Gemeente Zuidbroek houdt zaterdag 14 en 28 maart voor de tweede keer haar potgrondactie. De opbrengst van de actie komt geheel ten goede aan de exploitatie van de gerenoveerde Kerkhorn te Zuidbroek. Ze komen bij u langs in Zuidbroek op zaterdag 14 maart aan de zuidzijde A7 en op zaterdag 28 maart aan de noordzijde A7.

  • Klokkenluiders bedankt!

    Jeugdsport heeft van de Klokkenluiders Noordbroek een geweldig bedrag ontvangen om nieuwe materialen te kunnen aanschaffen. En dat is gelukt, diverse ballen, sticks etc. hebben we kunnen kopen. Trainer Jos heeft nu weer diverse mogelijkheden om zijn lessen nog leuker en aantrekkelijker te maken voor de jeugd van Noordbroek.

  • Computercursus in Noordbroek

    De Dorpsadviesraad Noordbroek gaat medio maart, bij voldoende deelname, in samenwerking met het Maatschappelijk ActiveringsCentrum (MAC) een computercursus organiseren voor mensen die enige kennis hebben, maar zich toch onzeker voelen over het werken op hun laptop/computer. In 8 lessen komen basisbegrippen, mailen, hoe beantwoord ik een mail, hoe stuur ik een foto mee, googlen op internet enz. aan bod.

  • Noorder Gitaar Dag groot succes!

    Zaterdag 7 maart vond in Zuidbroek de vierde editie plaats van de Noorder Gitaar Dag, een beurs voor gitaren en alles wat daar mee te maken heeft.  Deze beurs werd voor het eerst georganiseerd in 2012 in het Muziekgebouw aan de Heiligelaan, maar bleek na het eerste jaar al zo’n groot succes dat de organisatie na de tweede, ook zeer succesvolle editie in 2013, vorig jaar verhuisde naar De Broeckhof.
  • Politiek Café in Meeden

    Op zaterdag 14 maart organiseren SP Menterwolde en Menterwolde Gewoon een Politiek Café in Meeden met als thema windmolens, gaswinning en leefbaarheid. Eric Smaling (Tweede Kamerlid SP en woordvoerder op dit gebied) Jan Hein Mastenbroek (Statenfractie lid SP en woordvoerder op dit gebied) hebben reeds toegezegd te zullen ko-men. Overige Statenleden van de zittende partijen zijn ook uitgenodigd. Zullen zij zich wagen in het hol van de leeuw? Een debat en alle mogelijkheid tot het stellen van vragen, afgewisseld met beeld en muziek, beloofd een interessante avond te worden!

  • Collecte ZOA

    Van 22 tot en met 28 maart is de jaarlijkse ZOA-collecteweek. Met de opbrengst van deze collecte kan ZOA slachtoffers van rampen en conflicten helpen en hen zo hoop op een nieuwe toekomst bieden!
    ZOA biedt hulp aan slachtoffers van een natuurramp of gewapend conflict in vijftien landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
    Ook in Noordbroek en Zuidbroek wordt dit jaar de ZOA-collecte gehouden. We vragen uw steun voor het werk van ZOA. Dat kan door te geven aan de collectant die bij u langs komt.

  • Ren mee met Run for KiKa!

    Run for KiKa is een reeks grote sportieve hardloopevenementen door heel Nederland voor Stichting Kinderen Kankervrij, kortweg KiKa. Deelnemers proberen zoveel mogelijk sponsorgeld bij elkaar te brengen voor wetenschappelijk onderzoek en betere behandelmethoden voor kinderen met kanker.
    In actie voor Stichting Kinderen Kankervrij

  • Een gezellige zwemdisco

    Op vrijdag 6 maart heeft de Jeugdwerkgroep Muntendam in samenwerking met het zwembadpersoneel en een aantal mensen van zwemclub ZCM 86 een zwemdisco gehouden.
    Er was een gezellige sfeer en er kwamen rond de 150 kinderen! Deze keer ook veel jongere discogangers met hun ouders! Er werden veel liedjes aangevraagd, en de kinderen dansten en zwommen tot half tien! Halverwege de avond kregen de kinderen nog een bekertje drinken, en daarna konden ze weer naar hartelust verder dansen.
    Het was fantastisch!